DRUKUJ
2014-10-24

Zadania

Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:

  1. higieny środowiska,
  2. higieny pracy w zakładach pracy,
  3. higieny radiacyjnej,
  4. higieny procesów nauczania i wychowania,
  5. higieny wypoczynku i rekreaji,
  6. zdowotnymi żywności, żywienia i predmiotów użytku,
  7. higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać persobel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w któych są udzielane śwadczenia zdrowotne,

w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.

 

Misją Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku jest osiągnięcie wizerunku rzetelnej, bezstronnej i nowoczesnej administracji oraz wysokiego poziomu jakości wykonywanych działań w celu zapewnienia Państwowemu Powiatowemu Inspektorowi Sanitarnemu w Gdańsku właściwej realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku realizuje zadania z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami środowiska, higieny pracy w zakładach pracy, higieny procesów nauczania i wychowania, higieny wypoczynku i rekreacji, zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku, higieniczno - sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu zakaźnych i zawodowych.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku prowadzi również działania z zakresu edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia.

 

Cele i zadania realizowane są w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku w szczególności poprzez:

  1. wdrożony system kontroli zarządczej,
  2. zapewnienie wykonywania celów i zadań stacji w sposób zgodny z prawem, efektywny i terminowy, przestrzeganie i promowanie zasad etycznego postepowania,
  3. stałe podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracowników,
  4. racjonalne gospodarowanie środkami publicznymi z zachowaniem zasad uzyskania najlepszych efektów z danych nakładów,
  5. stałe doskonalenie Systemu Zarządzania Jakością.

 

 

Zadania w PSSE w Gdańsku wykonywane są przez następujące komórki organizacyjne:

 

Zadania Oddziału Przeciwepidemicznego:

Nadzór epidemiologiczny nad zakażeniami i chorobami zakaźnymi:

  1. Prowadzenie bieżącej analizy sytuacji epidemiologicznej na terenie m. Gdańsk.
  2. Monitorowanie sytuacji epidemiologicznej - prowadzenie rejestrów chorób zakaźnych, zakażeń, zgonów 
    z powodu zakażenia lub choroby zakaźnej.
  3. Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych, opracowywanie ognisk epidemicznych  oraz podejmowanie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych.
  4. Prowadzenie nadzoru epidemiologicznego nad ozdrowieńcami i nosicielami zakaźnych schorzeń jelitowych.
  5. Sporządzanie sprawozdań i raportów w zakresie chorób zakaźnych.
  6. Prowadzenie rejestru podejrzeń i zachorowań na choroby zakaźne oraz biologicznych czynników chorobotwórczych podlegających obowiązkowi zgłaszania i rejestracji.
  7. Nadzór czynny w zakresie prawidłowej i systematycznej zgłaszalności chorób zakaźnych i zakażeń objętych ustawowym obowiązkiem zgłaszania do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku.
  8. Stała współpraca ze szpitalnymi Zespołami Kontroli Zakażeń Szpitalnych w celu zapobiegania i zwalczania zakażeń.
  9. Współpraca z innymi inspekcjami, służbami, władzami lokalnymi, instytucjami naukowymi, stacjami sanitarno -epidemiologicznymi w zakresie profilaktyki i zwalczania chorób zakaźnych ludzi i zwierząt.
  10. Opracowywanie projektów decyzji lub wystąpień do innych organów o ich wydanie w przypadkach określonych 
    w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych.
  11. Udział w realizacji europejskiego programu nadzoru nad grypą „SENTINEL”.
  12. Udział w działaniach dotyczących sytuacji kryzysowych związanych z wystąpieniem zagrożenia epidemicznego.
  13. Ocena sytuacji epidemiologicznej miasta Gdańska.

 

Nadzór sanitarno-epidemiologiczny nad podmiotami leczniczymi i praktykami zawodowymi:

  1. Nadzór nad szpitalami, ambulatoriami,  praktykami lekarskimi, praktykami pielęgniarskimi oraz laboratoriami 
    w zakresie przestrzegania reżimu higieniczno-sanitarnego oraz stosowania procedur mających na celu minimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wewnątrzzakładowego. 
  2. Opracowywanie projektów decyzji o spełnieniu wymagań dla pomieszczeń i urządzeń, w których planowane jest prowadzenie działalności leczniczej przez podmioty lecznicze oraz praktyki zawodowe lekarskie lub pielęgniarskie
  3. Prowadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego (decyzje, upomnienia, postanowienia o nałożeniu grzywny).
  4. Analiza szpitalnych ognisk epidemicznych  i działań przeciwepidemicznych podejmowanych i koordynowanych przez Zespoły Kontroli Zakażeń Szpitalnych.
  5. Analiza i raportowanie danych dotyczących zakażeń szpitalnych i drobnoustrojów alarmowych.
  6. Przygotowywanie rocznych planów działalności kontrolnej oraz opracowywanie sprawozdań z ich realizacji.
  7. Ocena stanu sanitarnego szpitali na terenie m. Gdańska.

Nadzór nad szczepieniami ochronnymi:

  1. Nadzór nad wykonywaniem obowiązkowych szczepień ochronnych w podmiotach leczniczych i innych placówkach prowadzących szczepienia ochronne (np. zakładach opiekuńczych, domach dziecka).
  2. Kontrola prowadzonej dokumentacji dotyczącej szczepień oraz analiza wykonania obowiązkowych szczepień ochronnych.
  3. Nadzór nad prawidłową gospodarką szczepionkami.
  4. Podejmowanie działań przymuszających do zaszczepienia wobec osób uchylających się od obowiązku szczepień ochronnych.
  5. Monitorowanie niepożądanych odczynów poszczepiennych.
  6. Przechowywanie i dystrybucja preparatów szczepionkowych.
  7. Przygotowywanie rocznych sprawozdań ze stanu uodpornienia oraz kwartalnych sprawozdań ze zużycia szczepionek, stanu posiadanych szczepionek i ruchu kart uodpornienia.
  8. Sporządzanie planów i sprawozdań dotyczących działalności kontrolnej w zakresie szczepień ochronnych.
  9. Udział w programach profilaktyki zdrowotnej.

 

Zadania Oddziału Higieny Komunalnej:

  1. Nadzór nad zaopatrzeniem w wodę do spożycia
  2. Prowadzenie nadzoru nad stanem sanitarnym obiektów i urządzeń wodociągowych;
  3. Organizacja i prowadzenie monitoringu jakości wody (typowanie miejsc pobierania próbek, tworzenie  harmonogramu pobierania próbek, pobieranie i dystrybucja próbek, gromadzenie, weryfikacja, analiza, ocena i raportowanie danych monitoringowych);
  4. Przygotowywanie dokumentacji w ramach prowadzonych postępowań administracyjnych egzekwujących poprawę jakości wody;
  5. Sporządzenie ocen o jakości wody przeznaczonej do spożycia oraz informowanie organów samorządowych oraz ludności o jakości wody w nadzorowanych urządzeniach wodociągowych;
  6. Nadzór nad kąpieliskami i basenami kąpielowymi
  7. Prowadzenie nadzoru nad stanem sanitarnym kąpielisk, basenów kąpielowych i urządzeń atrakcji wodnych;
  8. Prowadzenie nadzoru nad jakością wody z kąpielisk, basenów kąpielowych i urządzeń atrakcji wodnych;
  9. Wydawanie orzeczeń oraz komunikatów dotyczących przydatności wody do kąpieli  w nadzorowanych kąpieliskach i miejscach wykorzystywanych do kąpieli;
  10. Przygotowywanie dokumentacji w ramach prowadzonych postępowań administracyjnych egzekwujących poprawę jakości wody i/lub stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów. 
     

Nadzór ogólny:

  1. Prowadzenie nadzoru nad stanem sanitarno - higienicznym nieruchomości, instytucji, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej oraz transportu publicznego, w tym przede wszystkim:
    - obiektów hotelarskich, turystycznych i sportowych;
    - zakładów fryzjerskich, kosmetycznych, tatuażu i odnowy biologicznej;
    - domów pomocy społecznej;
  2. Przygotowywanie dokumentacji w ramach prowadzonych postępowań administracyjnych egzekwujących poprawę stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów;
  3. Opiniowanie w sprawach organizacji imprez masowych;
  4. Wydawanie zezwoleń na ekshumację, wydawanie zezwoleń na przewóz zwłok i szczątków ludzkich w kraju i za granicą, opiniowanie sprowadzenia zwłok i szczątków z obcego państwa;
  5. kontrole i wydawanie opinii sanitarnych dla środków transportu zakładów pogrzebowych.
  6. Rozpatrywanie interwencji związanych z uciążliwościami akustycznymi, zanieczyszczeniem powietrza, korozją biologiczną oraz zastosowanymi materiałami toksycznymi warstw podłogowych w mieszkaniach i obiektach użyteczności publicznej.


Zadania Oddziału Higieny Pracy:
 
Nadzór nad warunkami środowiska pracy:

  1. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakładach pracy.
  2. Kontrola przestrzegania przepisów ustawy o substancjach i mieszaninach chemicznych oraz ustawy o produktach biobójczych przez osoby wprowadzające substancje i mieszaniny chemiczne oraz produkty biobójcze do obrotu 
    i stosujące je w działalności zawodowej.
  3. Kontrola przestrzegania przez podmioty przepisów dotyczących wywozu i przywozu oraz obrotu prekursorami kategorii 2 i 3.
  4. Kontrola przestrzegania warunków i ograniczeń wprowadzania do obrotu i stosowania oraz właściwości środków powierzchniowo czynnych i detergentów zawierających środki powierzchniowo czynne.
  5. Kontrola zakładów pracy stosujących w działalności zawodowej substancje, preparaty, czynniki lub procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym.
  6. Kontrola stanowisk pracy, na których pracownicy narażeni są na szkodliwe czynniki biologiczne.
  7. Kontrola warunków zdrowotnych środowiska pracy w celu zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy.
  8. Kontrola przestrzegania zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu środków zastępczych.
  9. Prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w administracji.
  10. Prowadzenie systemu szkoleń wewnętrznych.
  11. Uczestnictwo w szkoleniach zewnętrznych.
  12. Uczestnictwo w ogólnopolskim systemie powiadamiania o stwierdzonych naruszeniach przepisów prawnych dotyczących obrotu chemikaliami.
  13. Uczestnictwo w projektach sieci CLEEN.
  14. Ocena bezpieczeństwa sanitarnego powiatu. 
     

Prowadzenie postępowania w sprawie chorób zawodowych:

  1. Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych w sprawie chorób zawodowych,
  2. Sporządzanie ocen narażenia zawodowego w związku z podejrzeniem choroby zawodowej,
  3. Przygotowywanie dokumentacji niezbędnej do wydania decyzji o stwierdzaniu choroby zawodowej lub o braku podstaw do jej stwierdzenia.


Zadania Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:
 

  1. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  2. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych.
  3. Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności, a w szczególności sprawdzenie:
    a. stosowania substancji dodatkowych i aromatów,
    b. poziomów substancji zanieczyszczających,
    c. pozostałości pestycydów,
    d. warunków napromieniania żywności,
    e. cech organoleptycznych.
  4. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu.
  5. Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli.
  6. Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach 
    i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania 
    o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF.
  7. Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
  8. Dochodzenie przy współudziale Oddziału Przeciwepidemicznego w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.
  9. Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego.
  10. Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych 
    w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych.
  11. Przygotowywanie decyzji w sprawie
    a. zatwierdzenia,
    b. warunkowego zatwierdzenia,
    c. przedłużenia warunkowego zatwierdzenia,
    d. zawieszenia zatwierdzenia,
    e. cofnięcia zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku.
  12. Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
  13. Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej w składach celnych oraz miejscach docelowego przeznaczenia żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz z państw niebędących członkami Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).
  14. Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych.
  15. Opracowywanie planów pracy i zamierzeń Oddziału oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji. 
     

Zadania Sekcji Higieny Dzieci i Młodzieży:
 
Nadzór nad warunkami sanitarno - higienicznymi w placówkach nauczania i wychowania, w placówkach opiekuńczych, szkołach wyższych oraz placówkach letniego i zimowego wypoczynku dla dzieci i młodzieży z uwzględnieniem:

  1. Oceny stanu sanitarno-technicznego nadzorowanych obiektów.
  2. Higieny procesów nauczania i wychowania (dostosowanie mebli do wzrostu uczniów, rozkłady zajęć lekcyjnych, warunki zdrowotne w pracowniach komputerowych, parametry oświetlenia, warunki do prowadzenia zajęć wychowania fizycznego).
  3. Przestrzegania przepisów w zakresie wymagań higienicznych i zdrowotnych w gabinetach profilaktyki i pomocy przedlekarskiej w szkołach.
  4. Warunków zdrowotnych w placówkach wypoczynku dla dzieci i młodzieży.
  5. Nadzoru nad stosowaniem niebezpiecznych substancji i mieszanin chemicznych w pracowniach, laboratoriach i warsztatach szkolnych.
  6. Oceny stanu sanitarno-technicznego placów zabaw/terenów rekreacyjno – sportowych.
  7. Prowadzenia konsultacji i porad w zakresie:
    a. organizowania żłobków, klubów dziecięcych, przedszkoli , punktów przedszkolnych, szkół oraz innych placówek oświatowo-wychowawczych,
    b. ergonomii stanowisk pracy ucznia,
    c. higienicznej oceny rozkładu zajęć lekcyjnych.
  8. Prowadzenia systemu szkoleń wewnętrznych.
  9. Uczestnictwa w szkoleniach zewnętrznych.
  10. Prowadzenia postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w administracji.
  11. Opracowania planów pracy i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.
  12. Wydawania opinii sanitarnych dla placówek oświatowych.
  13. Współpracy z organami administracji państwowej i lokalnej oraz innymi organami inspekcjii.
  14. Oceny bezpieczeństwa sanitarnego powiatu.
     

Zadania Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego:
 

  1. Opiniowanie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego.
  2. Uczestniczenie w postępowaniu w sprawie oddziaływania na środowisko inwestycji mogących znacząco pogorszyć stan środowiska.
  3. Uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych, dotyczącej budowy
    i zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych (obiekty przemysłowe, obiekty służby zdrowia, użyteczności publicznej, oświaty i wychowania, obiekty nauki, obiekty usługowe różnego przeznaczenia).
  4. Opiniowanie programów dostosowania podmiotów leczniczych do wymagań obowiązujących przepisów.
  5. Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych różnego przeznaczenia.
  6. Wydawanie opinii o spełnieniu wymagań obowiązujących przepisów w lokalach przeznaczonych do działalności leczniczej.
  7. Wydawanie opinii o spełnieniu wymagań obowiązujących przepisów w lokalach aptek, żłobków, zakładów kosmetycznych, fryzjerskich i odnowy biologicznej oraz innych lokali usługowych.
  8. Wydawanie opinii o placówkach oświatowych.
  9. Wydawanie opinii o warunkach bezpieczeństwa i higieny w budynku, w którym będzie mieścić się placówka wsparcia dziennego, opiekuńczo-wychowawcza, regionalna placówka opiekuńczo – terapeutyczna, interwencyjny ośrodek preadopcyjny.
  10. Wydawanie zaświadczeń o spełnieniu wymagań sanitarnych w obiektach, w których prowadzona będzie działalność gospodarcza w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym i policyjnym.
  11. Udzielanie informacji i konsultacji z zakresu działania zapobiegawczego nadzoru sanitarnego.
  12. Współpraca z organami administracji państwowej i lokalnej oraz innymi organami inspekcji.

 

Zadania Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia:

  1. rozpoznawanie i określenie potrzeb zdrowotnych w rejonie działań,
  2. wdrażanie oraz nadzorowanie realizacji krajowych, wojewódzkich i lokalnych programów prozdrowotnych,
  3. udzielanie pomocy metodycznej i merytorycznej oraz organizacyjnej zakładom opieki zdrowotnej, placówkom nauczania i wychowania w realizacji zadań prozdrowotnych,
  4. organizowanie i prowadzenie szkoleń metodycznych i merytorycznych związanych z realizacją programów edukacyjnych,
  5. prowadzenie poradnictwa metodycznego i merytorycznego oraz udostępnianie pomocy dydaktycznych,
  6. prowadzenie prac administracyjno - biurowych, analiz i sprawozdawczości,
  7. koordynowanie działań oświatowo - zdrowotnych i promujących zdrowie,
  8. współpraca z jednostkami samorządowymi, instytucjami publicznymi, organizacjami pozarządowymi oraz sektorami prywatnymi, na rzecz edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia,
  9. dystrybucja materiałów oświatowo - zdrowotnych,
  10. współpraca z innymi oddziałami i sekcjami Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku.