DRUKUJ
2014-10-23

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w PSSE w Gdańsku należy:

 

  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych;
  • Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności, a w szczególności sprawdzenie:

- stosowania substancji dodatkowych i aromatów,

- poziomów substancji zanieczyszczających,

- warunków napromieniania żywności,

- cech organoleptycznych.

  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu;
  • Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli;
  • Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF;
  • Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX;
  • Dochodzenie przy współudziale Oddziału Przeciwepidemicznego w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie;
  • Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego;
  • Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych;
  • Przygotowywanie decyzji w sprawie:

- zatwierdzenia,
- warunkowego zatwierdzenia,
- przedłużenia warunkowego zatwierdzenia,
- zawieszenia zatwierdzenia,
- cofnięcia zatwierdzenia,


zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku.

 

  • Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych;
  • Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej w składach celnych oraz miejscach docelowego przeznaczenia żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz z państw niebędących członkami Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA);
  • Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych;
  • Opracowywanie planów pracy i zamierzeń Oddziału oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji;
  • Uczestniczenie w postępowaniach w celu wyeliminowania z obrotu środków zastępczych.

 


Przyjmowanie i załatwianie spraw

Rejestracja i zatwierdzanie zakładów sektora spożywczego



Podstawa prawna:  Art.61,62,63,64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(t.j. Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn zm.)

Wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku są zobowiązane złożyć podmioty działające na rynku spożywczym w Gdańsku w zakresie:

  • dostaw bezpośrednich;
  • sprzedaży żywności w opakowaniach z urządzeń dystrybucyjnych;
  • produkcji lub obrotu żywnością z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych,do działalności gospodarczej w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
  • prowadzenia żywienia w gospodarstwach agroturystycznych;
  • produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1 000 hl w ciągu roku kalendarzowego;
  • sprzedaży żywności w aptekach;
  • sprzedaży zywności w sklepach zielarskich;
  • sprzedaży detalicznej innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzające do obrotu środki spożywcze w okpakowaniach trwałych mikrobiologicznie;
  • produkcji gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
  • pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość”, w tym przez Internet;
  • materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontatku z żywnością, w tym podmioty zajmujące się recyklingiem;
  • produkcji pierwotnej.


Wniosek powinien zawierać:

  • imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot taki numer posiada;
  • określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju;
  • żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
  • określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.


Do wniosku należy dołączyć:

  • Aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego albo zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej;
  • Kopię zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie Unii Europejskiej, w przypadku, gdy wnioskodawca będący cudzoziemcem zamierza prowadzić działalność gospodarczą na podstawie przepisów obowiązujących w tym zakresie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  • Zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych (w przypadku działalności w zakresie dostaw bezpośrednich żywności);
  • W przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności w opakowaniach należy dołączyć wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.


Wniosek o wpis do rejestru zakładów należy składać w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności w sekretariacie PSSE w Gdańsku, ul. Wałowa 27, pokój nr 420, IV piętro godz. 7:30-15:00.

Wniosek o zatwierdzenie zakładu (w drodze decyzji) i o wpis do rejestru prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku są zobowiązane złożyć wszystkie zakłady sektora spożywczego działające na terenie miasta Gdańska w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego, poza podmiotami działającymi w zakresie dostaw bezpośrednich, sprzedaży żywności w opakowaniach z urządzeń dystrybucyjnych, produkcji lub obrotu żywnością z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych uprzednio dopuszczonych do działalności gospodarczej w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej, pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość”, w tym przez internet, zakłady działające na terenie miasta Gdańska w zakresie sprzedaży produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej na terenie miasta Gdańska w tym środki transportu żywnością.

Wniosek o dokonanie zmian

Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów są zobowiązane złożyć podmioty działające na terenie miasta Gdańska w sektorze spożywczym będące już pod nadzorem (w rejestrze) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku

Wniosek powinien zawierać:

  • imię i nazwisko;
  • miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;
  • numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot taki numer posiada;
  • określenie czego dotyczy zmiana;
  • określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.


Informacja dla importerów lub eksporterów korzystających z odpraw w urzędach i składach celnych na terenie miasta Gdańska.

Dokumentacja niezbędna do uzyskania świadectwa jakości zdrowotnej importowanych środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:

  • Prawidłowo i czytelnie wypełniony wniosek. Wniosek powinien być wypełniony w 3 egzemplarzach oddzielnie dla każdej partii towarów;
  • Dokumenty pozwalające na identyfikację towaru (karnet TIR lub CMR, specyfikacje, faktury, SAD) – z przedłożonych dokumentów muszą wynikać dane dotyczące nazwy produktu, wielkości partii, kraju pochodzenia, nazwy producenta i importera oraz miejsca docelowego przeznaczenia produktu;
  • Certyfikaty i deklaracje producenta potwierdzające zgodność produktu z wymaganiami zawartymi w obowiązujących przepisach na teranie Unii Europejskiej;
  • W uzasadnionych przypadkach, przed wydaniem świadectwa dopuszczającego towar do obrotu może być również wymagane przedstawienie deklaracji producenta dotyczących:
  • Zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych;
  • Skażeń promieniotwórczych;

 

  • Deklaracji producenta, że środek spożywczy nie pochodzi z genetycznej modyfikacji lub w przypadku jego genetycznej modyfikacji deklarację producenta oraz wyniki badań.


Jednocześnie informujemy, że za czynności związane z graniczną kontrolą sanitarną pobierane są opłaty w formie decyzji, do wystawienia, której potrzebne są dane płatnika:

  • Pełna nazwa oraz dokładny adres firmy;
  • W przypadku spółek nie posiadających osobowości prawnej wymagane jest podanie imienia i nazwiska właściciela lub współwłaściciela,
  • Numer Identyfikacji Podatkowej (NIP).


Opłaty


Opłaty za czynności kontrolne pobierane są zgodnie z art. 36 ust. 3 ustawy z dnia 14 marca 1985r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. 2009r., nr 78, poz. 656 z późn. zm.).


Przyjmowanie interesantów

od poniedziałku do piątku
w godz. 8:00 - 15:00
pokój nr 312, III piętro
e-mail: zywnosc@psse.gda.pl


Druki do pobrania